Waar zoeken naar gratis afbeeldingen in 2021: 10 rechtenvrije websites

Alle ontwerpers zullen u vertellen dat het vinden gratis afbeeldingen van goede kwaliteit vaak een moeilijke taak blijkt te zijn, bijna een onoplosbare puzzel. Van de lage-resolutie afbeelding van een plakje Zwitserse kaas tot de te dure snapshot van een simpel nietje, je bent één stap verwijderd van het opgeven van je project.

Om ervoor te zorgen dat u nooit meer problemen heeft met het vinden van de juiste rechtenvrije afbeeldingen voor uw project, hebben we een lijst samengesteld van onze top 10 favoriete gratis stockafbeeldingen sites, compleet met een kort overzicht van elk. Samen dekken ze een breed scala aan onderwerpen en categorieën, wat betekent dat het mogelijk is om de perfecte afbeeldingen te vinden, gratis en voor commercieel gebruik. Echter, ze zullen variëren in hun gebruikseisen, dus voordat u begint te bladeren en het gebruik van de beelden, is het belangrijk om bewust te zijn van hoe het auteursrecht licenties werkt en de beperkingen.

1. Wunderstock: meer dan 3 miljoen rechtenvrije foto’s

Wunderstock is onze favoriete plek om naar gratis afbeeldingen te zoeken.

Wunderstock Gratis Foto’s heeft meer dan 3 miljoen gratis afbeeldingen en voegt er voortdurend meer toe. De stockfotosite biedt snel zoeken, prachtige foto’s, en een minimalistische lay-out die niet in de weg zit. Wunderstock heeft zijn eigen database met meer dan 300.000 afbeeldingen uit het publieke domein. Maar in tegenstelling tot concurrenten, gaat het een stap verder en breidt je zoekopdracht automatisch uit naar Flickr Creative Commons. Het heeft ook een ingebouwde editor die verrassend soepel is.

2. Foodiesfeed: Veel geweldige gratis foto’s van eten

Zoeken naar foto’s op Foodiesfeed kan je hongerig maken. Deze taartfoto in ieder geval wel.

Voor wie op zoek is naar een site om gratis duizenden mooie foto’s van eten te bekijken, lijkt FoodiesFeed het juiste antwoord te zijn. Ondersteund door een steeds groeiende community, heeft de site een solide bibliotheek met een verscheidenheid aan foto’s van eten. Van lekkere foto’s van taart tot heerlijke foto’s van pizza, het heeft de kwaliteit om een geweldig platform voor foodbloggers te zijn. De site heeft een eenvoudig ontwerp en biedt ook een aantal handige tools om afbeeldingen te filteren. En als je bepaalde foto’s leuk vindt, kun je ze delen via e-mail en zelfs via sociale sites zoals Facebook en Twitter.

3. Creative Commons Afbeelding Zoeken

Creative Commons-afbeeldingen zijn niet 100% rechtenvrij, dus controleer de gebruiksregels zorgvuldig.

Creative Commons heeft onlangs zijn eigen zoekmachine voor afbeeldingen uitgebracht, CC Search. De site biedt toegang tot meer dan 500 miljoen CC-afbeeldingen. Hoewel Flickr Commons de bekendste bron is voor dit soort content, zijn er honderden andere databases en archieven met CC-gelicenseerde afbeeldingen. Enkele voorbeelden zijn RawPixel, Behhance, het Smithsonian, en NASA.

Wij bevelen CC Search aan voor wetenschappelijke en academische toepassingen omdat het de beste toegang heeft tot musea, culturele instellingen en onderzoeksdatabases. Het heeft een grote verscheidenheid aan historische en culturele items die niet beschikbaar zijn op Flickr.

Voor blogs en websites raden we echter andere tools aan. Hoezeer we Creative Common ook toejuichen voor het bouwen van deze broodnodige tool, we vonden veel irrelevante of verouderde resultaten voor meer algemene termen. Een foodblogger die zoekt op “druiven” wil waarschijnlijk geen illustratie uit het 1800-tijdperk zien, bijvoorbeeld. CC Search wordt voortdurend verbeterd en het zou ons niet verbazen als dit probleem binnenkort wordt opgelost.

4. Pixabay: Gratis Beelden in Overvloed

Deze site heeft een zeer grote database van afbeeldingen van hoge kwaliteit. Hij is iets meer gericht op business en marketing dan Unsplash, wat vaak handig is voor content marketeers en bloggers. Een ander groot voordeel van Pixabay is dat ze ook gratis vectoren en illustraties aanbieden.

5. Pexels: Een andere rechtenvrije beeldbron

Geweldig platform dat handgeplukte royalty-vrije afbeeldingen aanbiedt onder de Creative Commons Zero licentie-overeenkomst, ook wel CC0 genoemd. Dit betekent dat de afbeeldingen kunnen worden gebruikt voor persoonlijke en zakelijke doeleinden zonder naamsvermelding, d.w.z. vermelding van een auteur, enz. Met de geweldige zoekfunctie van de site kunt u ook snel de gewenste afbeelding vinden.

6. Burst: Goede foto’s voor Ecommerce Stores

Burst heeft goede foto’s voor online winkels.

Burst is een bron van Shopify die gratis stockfoto’s biedt voor ondernemers. Sommige foto’s vallen onder Creative Commons CC0 terwijl andere onder Shopify’s eigen fotolicentie vallen.

Burst is gelanceerd om ondernemers te helpen betere producten, websites en marketingcampagnes te maken. De meeste foto’s zijn originele foto’s die intern zijn gemaakt en zijn gethematiseerd rond trending business niches – alles van DIY baardolie tot Aliexpress LED sneakers. Je kunt ook meer algemene foto’s vinden.

7. FOCA Stockfoto’s

Foca is een collectie van hoge resolutie foto’s geleverd door Jeffrey Betts. Jeffrey is gespecialiseerd in foto’s van werkruimtes en natuur. Alle foto’s zijn vrijgegeven onder Creative Commons CC0.

8. Gratisography: Een unieke selectie van foto’s

De gratis foto’s op deze website zijn leuk en eigenzinnig.

Als je op zoek bent naar iets eigenzinnigs, dan is Gratisography – een verzameling foto’s van de getalenteerde fotograaf en grafisch ontwerper Ryan McGuire. Ryans foto’s hebben vaak een surrealistisch randje, en zijn briljant als je genoeg hebt van saaie stockfoto-clichés; er zijn hier geen vrouwen die alleen met een slaatje lachen.

Gratisography biedt niet zo veel inhoud als sommige andere gratis stockfoto sites, maar Ryan’s creatieve oog maakt dat goed, en hij voegt elke week nieuwe foto’s toe.

9. NegativeSpace

Iedereen met een camera wordt uitgenodigd om gratis stockfoto’s bij te dragen aan NegativeSpace, dat amateurfotografen een platform wil geven om hun werk met de wereld te delen en collega-creatieven te steunen.

Net als bij Gratisography kun je je abonneren op de nieuwsbrief van Negative Space voor updates wanneer er nieuwe foto’s worden toegevoegd, en omdat de inhoud zo vaak wordt ververst, is het zeker de moeite waard om de site opnieuw te bezoeken om te kijken of er nieuwe foto’s zijn als je al een tijdje aan een project hebt gewerkt.

Negative Space is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, dus veel van de foto’s hebben Britse scènes. Op het moment van schrijven bevat de collectie een aantal foto’s van architectuur in Londen, dus het is de moeite waard om deze gids over intellectueel eigendom en de Londense skyline te bekijken voordat je deze gebruikt.

10. PicJumbo

Picjumbo, geboren in 2013, is een gratis stockfotosite die in 2013 is opgericht door ontwerper en fotograaf Viktor Hanacek. Het begon omdat alle andere fotosites zijn foto’s afwezen wegens “gebrek aan kwaliteit.”

Vandaag de dag biedt picjumbo duizenden afbeeldingen met een hoge resolutie, plus sociale media-elementen en andere ontwerp freebies. Afbeeldingen zijn gemakkelijk te vinden en worden weergegeven als collecties, zodat je dezelfde afbeelding vanuit verschillende standpunten kunt bekijken en de beste gratis afbeeldingen voor je project kunt vinden.

Andere stockfoto websites die de moeite waard zijn om te bekijken:

Moose Photo Creator van Icons 8: maak je eigen stockfoto met verwisselbare elementen om je eigen 100% unieke stockfoto te maken. Je kunt bijvoorbeeld een scène of achtergrond kiezen en vervolgens objecten en mensen toevoegen (link).


Generated Photos: een verzameling portretfoto’s gegenereerd met AI-technologie. Erg handig voor product mockups of user personas.


Stocksy: Stocksy is een van mijn favoriete beelddatabases. Ik gebruik ze als ik geen gratis afbeelding kan vinden op een van de bovenstaande sites. Ze hebben een gevarieerde collectie van verbluffend mooie foto’s. Hun prijzen zijn niet de goedkoopste, maar nog steeds betaalbaar.

Een voorbeeld van gratis zoeken naar afbeeldingen van bloemen.

Bing Afbeeldingen: Google’s vaak vergeten concurrent Bing is eigenlijk een zeer bedreven in het vinden van Creative Commons foto’s. Helaas is de functie erg moeilijk te vinden. Om te zoeken naar CC afbeeldingen op Bing, ga je eerst naar de Bing homepage en start je een zoekactie. Klik dan op “Filter” helemaal rechts op het scherm. Een menu om te sorteren op licentietype zal dan verschijnen in het midden-links van het scherm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *