Geschiedenis van Rozetten als Sportprijs

Iedereen die fan is van de paardensport heeft ze wel eens gezien. De kleurrijke rozetten die worden uitgereikt aan de deelnemers en hun rijdieren. In de ruiterij zijn rozetten dan ook wijdverbreid en bekend maar ook in andere situaties komen we ze tegen. Hoe komt dat? Altijd al geïnteresseerd geweest in wat niemand wilt weten? Ontdek dan nu de historie van de rozet als sportprijs! En dat is misschien wel interessanter dan je denkt…

De Oorsprong van Rozetten

Wist je dat rozetten al in de middeleeuwen gebruikt werden? Nog niet zozeer in de ruiterij maar wel als versiering op kleding en bij de aankleding van gebouwen tijdens feesten. Ze werden, afhankelijk van hun toepassing, gemaakt van stoffen zoals katoen maar ook zijde of zelfs leer. Daarnaast werden ze ook ingezet als militaire onderscheiding die de rang van de militair of de titel van de edele aangaf. Dit zie je in zekere zin nog steeds terug in de versieringen van ceremoniële uniformen die bij speciale gelegenheden worden gedragen. Denk bijvoorbeeld aan de dodenherdenking op 4 mei of de uniformen van paleiswachten.

Van versiering tot sportprijs

Vanaf de 19e eeuw werden sportevenementen steeds belangrijker en vormden ze een belangrijk tijdverdrijf voor de adel en de bourgeoisie. En drie keer raden welke soort wedstrijden het meest populair waren? Precies, de paardensporten! Een rozet was namelijk makkelijk te bevestigen aan het hoofdstel of halster van het paard. De overgang van rozetten als decoratie en onderscheiding naar populaire en gewilde sportprijzen liet dan ook niet lang op zich wachten. Nog later, toen sportcompetities ook populair werden bij het ‘gewone’ volk, leenden rozetten zich ook uitstekend als prijs vanwege de uitstekende betaalbaarheid. 

De uitbreiding en diversificatie van rozetten in de sportwereld

Met de jaren werden sportevenementen steeds populairder en diverser. En ook het gebruik van rozetten kwam in steeds meer evenementen naar voren. Van atletiekwedstrijden tot hondenshows, rozetten waren voor veel evenementen de trofee van keuze. Dat heeft geleid tot de grote verscheidenheid aan kleuren, afmetingen en vormen die we vandaag de dag kennen. Door linten toe te voegen wordt er onderscheid gemaakt tussen nummers een, twee en drie. In de paardensport wordt de behaalde positie uitgedrukt in verschillende kleuren. Zo is het voor alle toeschouwers tijdens de ereronde meteen duidelijk wie op welke plaats is geëindigd. 

Rozetten in de moderne tijd

Nog steeds zijn rozetten een bekende verschijning in de sportwereld. Zeker in de paardensport zijn ze onverminderd populair. In andere sporten is de populariteit enigszins afgenomen nu de productiemethoden voor bijvoorbeeld medailles veel goedkoper zijn geworden. Wel zie je rozetten steeds vaker terug als mode item op de catwalk. We hebben dus zeker nog niet het laatste gezien van de rozet! Zie je, dat was best interessant toch?

Iedereen die fan is van de paardensport heeft ze wel eens gezien. De kleurrijke rozetten die worden uitgereikt aan de deelnemers en hun rijdieren. In de ruiterij zijn rozetten dan ook wijdverbreid en bekend maar ook in andere situaties komen we ze tegen. Hoe komt dat? Altijd al geïnteresseerd geweest in wat niemand wilt weten?…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *