Schakelaars, waar vind je ze?

Huishoudelijke Apparaten: Schakelaars zijn te vinden in vrijwel alle huishoudelijke apparaten, zoals lampen, ventilatoren, koffiezetapparaten en magnetrons. Ze worden gebruikt om deze apparaten in en uit te schakelen en om verschillende functies te bedienen.

 • Elektronische Apparaten: In elektronische apparaten zoals computers, televisies en smartphones, worden schakelaars gebruikt om de stroom in en uit te schakelen, om functies te bedienen en om verbindingen te maken tussen verschillende circuits.
 • Industriële Machines: In industriële omgevingen worden schakelaars gebruikt om grote machines en apparatuur te bedienen, zoals productielijnen, robotarmen en CNC-machines. Deze schakelaars zijn vaak robuust en duurzaam om bestand te zijn tegen zware omstandigheden.
 • Voertuigen: Schakelaars zijn ook te vinden in voertuigen, waaronder auto’s, vrachtwagens, treinen en vliegtuigen. Ze worden gebruikt om verlichting, airconditioning, ruitenwissers, richtingaanwijzers en andere systemen te bedienen.
 • Kortom, schakelaars zijn essentiële componenten in talloze toepassingen en spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Door de verschillende onderdelen en functies van schakelaars te begrijpen, kunnen we hun waarde en belang beter waarderen.

Wil je zelf een schakelaar maken?

Benodigdheden:

 1. Een stuk karton of plastic (ongeveer 5×5 cm)
 2. Twee metalen paperclips
 3. Een stukje elektrische draad (ongeveer 10-15 cm lang)
 4. Een kleine batterij
 5. Een LED-lampje
 6. Elektrische tape of lijm

Stappen:

 1. Buig de twee metalen paperclips in rechte vormen, met een gebogen uiteinde aan elk uiteinde. Dit zal dienen als de contactpunten van onze schakelaar.
 2. Plaats het stuk karton of plastic op een vlakke ondergrond. Steek de gebogen uiteinden van de paperclips in het materiaal, met een kleine tussenruimte ertussen.
 3. Bevestig de elektrische draad aan de ene kant van het materiaal, bijvoorbeeld aan de ene paperclip, door het te omwikkelen of vast te plakken.
 4. Bevestig het andere uiteinde van de draad aan de positieve pool van de batterij.
 5. Sluit de negatieve pool van de batterij aan op een kant van het LED-lampje.
 6. Bevestig een ander stuk draad aan de andere kant van het LED-lampje.
 7. Verbind het vrije uiteinde van dit draad met de andere paperclip op het materiaal.
 8. Zorg ervoor dat de paperclips elkaar niet raken wanneer de schakelaar open is. Wanneer de schakelaar wordt gesloten door de paperclips samen te drukken, zou het LED-lampje moeten oplichten.

Dit is een zeer eenvoudige zelfgemaakte schakelaar die het circuit opent en sluit door de metalen paperclips samen te drukken of uit elkaar te trekken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het werken met elektrische componenten en om de schakelaar alleen te gebruiken met lage voltages, zoals die van een kleine batterij.

Huishoudelijke Apparaten: Schakelaars zijn te vinden in vrijwel alle huishoudelijke apparaten, zoals lampen, ventilatoren, koffiezetapparaten en magnetrons. Ze worden gebruikt om deze apparaten in en uit te schakelen en om verschillende functies te bedienen. Wil je zelf een schakelaar maken? Benodigdheden: Stappen: Dit is een zeer eenvoudige zelfgemaakte schakelaar die het circuit opent en sluit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *