Serveerplank: 2 veelgestelde vragen

Wij Nederlanders zijn gek op een avondje borrelen. Of het nu doordeweeks of in het weekend is, we zijn veelvuldig in de horeca of thuis een borreltje aan het doen. De afgelopen jaren hebben we minder in de horeca kunnen borrelen, dit kwam natuurlijk omdat de horeca veelvuldig dicht was door de lockdowns. Hierdoor moesten we noodgedwongen thuis de gezelligheid opzoeken. Doordat we thuis gingen borrelen werden er veel producten voor een thuis borrel gekocht en kwamen hier ook steeds meer vragen over. Zo ook over de serveerplank. In dit artikel gaan we dieper in op vier van de meest gestelde vragen rondom de serveerplank

Wat ligt er op een goede serveerplank? 

Wat moet er nu op een borrelplank liggen wil het een goede borrelplank zijn. Op deze vraag is natuurlijk geen eenduidig antwoord, want het gaat hier immers om persoonlijke smaak. Wat wij lekker vinden kun jij wellicht vies vinden. Maar, wij hebben een selectie gemaakt aan koude en warme gerechtjes voor op de borrelplank. Grote kans dat er voor iedereen iets tussen zit. 

Koude serveerplank:

  • Toastjes of crackers. 
  • Verse stokbrood van de bakker. Het liefst voorgesneden, zodat je er gemakkelijk iets op kunt smeren.
  • Selectie aan kazen, zoals: smeerkaas, jonge kaas, belegen kaas, brie, kruidenkaas en meer. 
  • Selectie aan vleeswaren, zoals: gedroogde ham, salami, droge worst, grillworst, chorizo, fuet en meer.
  • Eigen gemaakte wraps, zoals: wraps met kruidenkaas en zalm, wraps met avocado en kip en meer. 
  • Boterhamworst met een augurk er in. 
  • Trio van: kaas, droge worst en een zilveruitje. 
  • Fruit, zoals: druiven, schijfjes appel of stukjes mandarijn. 
  • Soorten groenten, zoals: komkommer of stengels paprika. 

Warme serveerplank:

  • Borrelhapjes, zoals: vlammetjes, bitterballen, mini frikandelletjes, bamiballetjes, mini loempia’s en meer. 
  • Gevulde nacho’s uit de oven, gevuld met: nacho’s, kaas, tomatensalsa, creme fraiche, avocado, stukjes kippendij of gehakt, rode ui en jalapenos.  
  • Gebakken groenten, zoals: champignons, paprika, courgette of meer. 
  • Gefrituurde uienringen of inktvisringen. 

Smeersels en sausje:

  • Aioli. 
  • Mayonaise.
  • Curry.
  • Knoflooksaus.
  • Pesto. 
  • Guacamole. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een serveerplank? 

Nu je weet hoe je een serveerplank moet vullen is het nog zaak om er eentje te hebben. Maar, waar moet je eigenlijk op letten wanneer je een borrelplank koopt? Om je op weg te helpen hebben wij een aantal factoren op een rij gezet waarop je kunt letten om tot een juiste koop te komen. 

  • Formaat: als eerste natuurlijk het formaat. Want, met hoeveel mensen borrel je doorgaans? Hoe groter de groep, des te groter het formaat van de serveerplank moet zijn. Kies sowieso altijd een slag groter, zodat alle hapjes er gemakkelijk op kunnen. 
  • Materiaal: ten tweede kun je letten op het materiaal. Hierin heb je diverse keuzes, waaronder: hout, kunststof, plastic of RVS. RVS planken zijn gemakkelijk schoon te maken, maar houten planken hebben een mooier uiterlijk. Dit is een kwestie van persoonlijke smaak en wensen. 
  • Vorm: tot slot de vorm. Er zijn ronde, rechthoekige, vierkante en curved serveerplanken. Dit is wederom een kwestie van smaak, maar ook praktisch nut. Past de vorm bijvoorbeeld wel op je tafel? 

Wij Nederlanders zijn gek op een avondje borrelen. Of het nu doordeweeks of in het weekend is, we zijn veelvuldig in de horeca of thuis een borreltje aan het doen. De afgelopen jaren hebben we minder in de horeca kunnen borrelen, dit kwam natuurlijk omdat de horeca veelvuldig dicht was door de lockdowns. Hierdoor moesten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *