Hoe drink je whiskey? 4 tips waarmee jij whiskey drinkt als een expert

Ben jij een beginnende whiskydrinker, of wil je nog beginnen met het drinken van whiskey? Dan kan het moeilijk zijn om een whiskey te vinden die goed bij je past, want het aanbod bestaat letterlijk uit duizenden soorten whiskey. De ene heeft een zoete smaak, de andere heeft weer een rokerige smaak. Het spectrum van smaken gaat alle kanten op en dat maakt het kiezen behoorlijk lastig. Hoe zorg je er nou voor dat je een glas whiskey op een lekkere manier drinkt? In dit artikel gaan we dieper in op het drinken van whiskey en geven we je enkele tips waarmee jij het drinken van whiskey nóg lekkerder maakt. 

Het drinken van whiskey begint bij de glazen

Zonder een goed glas kun je geen whiskey drinken, dus het is zaak om goede whiskey glazen in huis te halen. De keuze voor het perfecte glas is een persoonlijke. Want de één drinkt lekker uit een tulpvormige glas en de ander drinkt weer lekkerder uit een tumbler-glas. De Glencairn of de Snifter zijn twee zeer populaire whiskey glazen en dat is niet zonder reden. Door de nauwe opening van deze glazen ben je volop in staat om de geur en smaak van de whiskey in je op te nemen. Hierdoor kun je optimaal genieten van je glaasje whiskey. Overigens zijn alle tulpvormige glazen een ideale keuze voor een optimale geur- en smaakbeleving. 

Drink je jouw whiskey met ijs of met water?

Of drink je jouw whiskey puur? Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om je whiskey te drinken. Geadviseerd wordt om voor de eerste keer je whiskey puur te drinken, ook wel neat genoemd. Dan proef je de smaak zoals het bedoeld is. Het alcoholpercentage in whiskey is erg hoog en hierdoor kunnen je smaakpapillen verlammen. Daarom voegen mensen ook weleens een beetje water aan de whiskey toe, hierdoor verdunt de whiskey wat en opent de smaak. Hierdoor proef je meer van de whiskey en proef je minder alcohol. Kenners zeggen dat ijs je smaakpapillen ook verlammen, toch is dit een populaire manier van whiskey drinken. 

Niet zuipen, maar genieten 

Whiskey is niet bedoeld om naar binnen te gieten, maar juist om van te genieten. Voordat je een slok neemt raden we je aan om aan de whiskey te ruiken. In het drankje zijn namelijk allerlei geuren te herkennen, van bloemenextracten tot aan kruidige noten. Neem dus even rustig de tijd om verschillende geuren te herkennen. Wist jij overigens dat je smaak wordt beïnvloed door je reukvermogen? Dus het is zeker de moeite waard om even rustig aan je whiskey te ruiken.

Neem rustig een slokje

Nadat je geroken hebt is het tijd om een slokje te nemen. Als je een slok neemt, stop dan ook je neus in het glas. Zodoende heb je de perfecte ervaring van geur en smaak. Slik de whiskey niet door, maar laat het rustig door je mond gaan. Probeer vervolgens de verschillende smaak accenten te herkennen. Gangbare smaken zijn: vanille, karamel en toffee. Belangrijk is om tijdens het hele proces lekker te genieten van je glas whiskey! 

Ben jij een beginnende whiskydrinker, of wil je nog beginnen met het drinken van whiskey? Dan kan het moeilijk zijn om een whiskey te vinden die goed bij je past, want het aanbod bestaat letterlijk uit duizenden soorten whiskey. De ene heeft een zoete smaak, de andere heeft weer een rokerige smaak. Het spectrum van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *