3 redenen waarom je plastic snackbakjes moet inwisselen voor meer duurzame alternatieven

Nog niet zo heel lang geleden was het doodnormaal dat je een patatje en snack opgedient kreeg in een plastic bakje. Ook was het zeer normaal dat je de producten vervolgens meekreeg in een plastic tas. Gelukkig is dat vandaag de dag anders, want al die plastic producten hebben een behoorlijke schade aangericht aan ons milieu. Veel mensen gooien de producten van zich af en zo komen ze in de natuur terecht, waar ze schade aanrichten aan mens en dier. Tegenwoordig zijn er veel snackbars die stappen hebben gezet om te vergroenen. Maar, nog niet elke snackbar heeft dit gedaan. Om meer bewustzijn te creëren gaan we in dit artikel in op 3 redenen waarom je over moet stappen van plastic snackbakjes naar meer duurzame alternatieven. En niet geheel onbelangrijk: wat zijn die duurzame alternatieven? 

Waarom moet je afstappen van plastic snackbakjes?

Waarom moet je nu eigenlijk zo nodig afstappen van het gebruik van plastic snackbakjes? In het onderstaande overzicht staan 3 redenen die verklaren waarom de bakjes zo schadelijk zijn voor het milieu. 

  • Plastic is chemisch materiaal. Dat houdt in dat het niet biologisch afbreekbaar is. Wanneer iets van plastic in de natuur terechtkomt, dan zal het niet afbreken naar verloop van tijd. Het product zal voor altijd in de natuur blijven liggen met alle schadelijke gevolgen vandien aan mens, dier en milieu. 
  • De productie van plastic is alles behalve duurzaam. Er zijn veel fossiele brandstoffen nodig en er wordt behoorlijk wat water en energie verbruikt. Ook wordt plastic geproduceerd in landen waar de arbeidsomstandigheden niet bijster goed zijn. 
  • Plastic wordt geproduceerd in verre landen. Om de plastic snackbakjes hier te krijgen is er veel transport met vliegtuig of schip nodig. Dit zorgt weer voor de nodige CO2-uitstoot. 

Wat zijn duurzame snackbakjes? 

Maar, wat zijn dan eigenlijk duurzame snackbakjes? Want, als je geen plastic kunt gebruiken wat kun je dan wel gebruiken in je snackbar? Duurzame snackbakjes zijn bakjes die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan suikerriet, kraft karton of hout. 

Waarom zijn deze snackbakjes duurzaam? 

Waarom zijn deze snackbakjes dan wel duurzaam? Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste redenen vind je in het onderstaande overzicht. 

  • Deze snackbakjes zijn 100% biologisch afbreekbaar en worden niet gemaakt van chemische materialen. Als ze terechtkomen in de natuur is het minder een probleem dan wanneer plastic producten in de natuur terechtkomen. Doordat ze biologisch afbreekbaar zijn zullen ze vanzelf vergaan. 
  • Duurzame snackbakjes worden gemaakt in landen die dichterbij Nederland liggen dan landen waar plastic geproduceerd worden. Daardoor kunnen ze duurzamer getransporteerd worden. Want ze kunnen vaker per trein getransporteerd worden. Dit scheelt behoorlijk in de CO2-uitstoot. 
  • Het productieproces van duurzame snackbakjes is veel duurzamer ingericht dan het proces van plastic bakjes. Zo is het proces doorgaans ingericht met groene energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Ook wordt er minder water en minder energie verbruikt. Tot slot kunnen de arbeiders rekenen op betere arbeidsomstandigheden. 

Genoeg redenen dus om plastic snackbakjes te verbannen uit je snackbar en te kiezen voor meer duurzame alternatieven.

Nog niet zo heel lang geleden was het doodnormaal dat je een patatje en snack opgedient kreeg in een plastic bakje. Ook was het zeer normaal dat je de producten vervolgens meekreeg in een plastic tas. Gelukkig is dat vandaag de dag anders, want al die plastic producten hebben een behoorlijke schade aangericht aan ons…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *