Traditionele tajine

Waarom moet je een tajine gebruiken?

Wist jij dat je door gebruik van een tajine een gezonder maaltijd op tafel kunt leggen? In dit artikel gaan we in op de voordelen van de tajine, de materiaalsoorten, de origine en enkele tips voor gebruik.

Vitamines en mineralen

Tijdens het kookproces gaan heel veel vitaminen en mineralen verloren. Hoe los je dit op? Moet je dan je groentes rauw eten? Nee tuurlijk niet, wat je wel kan doen is je groente stomen. De celwanden van de groenten gaan dan wel stuk, maar de wateroplosbare vitamines kunnen niet ontsnappen want de groente niet ligt niet in het water. Als de vitamines in kookwater terecht komen worden ze opgelost en gaan ze verloren. Gestoomde groenten bevatten dus meer vitamines en mineralen dan gekookte groenten.

Stomen met een tajine

Een tajine is ideaal om gerechten met groenten, rijst, vlees, vis of andere stoof- en suddergerechten gaar te laten stomen. Er komt als snel vocht vrij uit het voedsel nadat je de tajine gevuld op vuur hebt staan. Uiteindelijk stoomt het eten door de damp die vrijkomt tijdens het verhitten. Het vocht dat ontstaat vanuit het eten zorgt voor damp vorming in de deksel. Doordat de damp steeds vanuit de deksel terug valt op het eten ontstaat het stoom proces. Het zal even duren even maar langzamerhand wordt het eten vanzelf gaar. Het voordeel van de tajine is dat je er gezond mee kan koken. Tijdens de voorbereiding van het gerecht heb je niet veel olie of vet nodig. Daarnaast gaan er minder vitaminen en mineralen verloren van de groentes. En als laatste de tajine is prima bruikbaar als stoofpan.

Marokkaans

De tajine kent zijn origine van de Noord-Afrikaanse cultuur en wordt het meest gebruikt bij het voorbereiden van Marokkaanse gerechten. Een tajine is een ronde holle schaal met een lange kegelvormig of bolvormig deksel waarin je een gerecht klaar kan maken. De schaal zelf heeft de naam tajine en het gerecht dat erin gemaakt wordt is er ook naar vernoemd. Het is gebruikelijk dat de tajine algeheel op tafel gepresenteerd wordt.

Tajine materiaalsoorten

Tajines zijn voornamelijk gemaakt van aardewerk, gietijzer en roestvrij staal. Een tajine gemaakt van aardewerk is het meest origineel en traditioneel maar gietijzer en rvs zijn ook erg gewild, deze materiaalsoorten kun je namelijk ook op de inductie plaatsen.

Tips

Een tajine dat van aardewerk gemaakt is kun je het beste voor je eerste gebruik laten inweken in water, doordat de tajine vocht opneemt zal het materiaal minder snel barsten en gaat het langer mee. Een tweede tip is om de tajine van binnen in te vetten met olie en even op vuur te zetten. De olie kan dan intrekken en dat zorgt ervoor dat je de tajine niet elke keer voor gebruik opnieuw hoeft in te vetten.

Wist jij dat je door gebruik van een tajine een gezonder maaltijd op tafel kunt leggen? In dit artikel gaan we in op de voordelen van de tajine, de materiaalsoorten, de origine en enkele tips voor gebruik. Vitamines en mineralen Tijdens het kookproces gaan heel veel vitaminen en mineralen verloren. Hoe los je dit op?…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *