Alles wat je moet weten over je accu

Weet je wat voor soort accu je in je auto hebt? Weet je hoe je ervoor moet zorgen en hoe je de levensduur ervan kunt verlengen? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over jouw accu. We zullen het hebben over de verschillende soorten accu’s, hoe je ze moet onderhouden en hoe je hun levensduur kunt verlengen. We bespreken ook enkele veel voorkomende problemen die mensen ondervinden met hun batterijen en bieden oplossingen. Dus, of je nu een nieuwe bestuurder bent of gewoon meer wilt weten over de accu van je auto, lees verder!

Soorten accu’s

Er zijn twee soorten accu’s te onderscheiden, loodzuur- en lithium-ion batterijen. Ieder heeft zijn voor- en nadelen, afhankelijk van het model van de auto en van hoe vaak de auto gebruikt wordt. 

Loodzuur-batterijen bestaan uit twee platen die omgeven zijn door een elektrolyt; een positieve plaat (de kathode), die loodoxide bevat, en een negatieve plaat (de anode) die volledig uit metallisch lood bestaat. Tijdens het opladen gaat er stroom door deze geleidende materialen waardoor chemische reacties ontstaan die elektrische energie produceren – dit is de reden waarom het even duurt voordat je auto start na een tijdje ongebruikt te zijn geweest, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens vakantieperiodes waarin je helemaal niet rijdt omdat er geen elektriciteit meer door het systeem stroomt!

Lithium-ion Batterijen: Lithium-ion technologie heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele lood zure batterijen, zoals hogere prestaties bij lage temperaturen, lichter gewicht en langere levensduur.

Accu onderhouden

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan:

  • Houd de polen schoon; gebruik een mengsel van zuiveringszout en water om ze af en toe schoon te maken (maar zorg ervoor dat de batterij eerst losgekoppeld is). Dit voorkomt corrosie en zorgt voor een goed elektrisch contact.
  • Voorkom overladen; als het oplaadsysteem van je auto goed werkt, stopt het met opladen wanneer de batterij zijn piekcapaciteit heeft bereikt. Als er echter iets misgaat – zoals een defecte dynamo – kan je accu overladen raken, waardoor deze beschadigd kan raken of zelfs kan ontploffen! Zorg ervoor dat je auto regelmatig door een monteur worden gecontroleerd om dit te voorkomen.
  • Houd het koel; batterijen produceren warmte wanneer ze in gebruik zijn, en overmatige warmte kan ze beschadigen. Zorg ervoor dat je accu goed geventileerd is en parkeer niet in de zon op een warme dag!
  • Laat hem niet helemaal leeglopen; een van de ergste dingen die je met je accu kunt doen, is hem helemaal leeg te laten lopen. Probeer hem zo veel mogelijk op minstens 50% opgeladen te houden.

Veel voorkomende problemen met accu’s en oplossingen

Als je auto niet wil starten, zijn er een paar dingen die je kunt controleren: controleer eerst of de motor niet verzopen is (probeer hem in neutraal te starten). Als dat niet werkt, controleer dan de accupolen op corrosie en reinig ze indien nodig. Als de batterij de lading nog steeds niet vasthoudt, moet deze misschien worden vervangen.

Als de koplampen van je auto dimmen of de dashboard verlichting flikkert, kan dat click PVC erg makkelijk is om een losse plank of paar planken te vervangen. Daarentegen kan plak PVC wat goedkoper dan click PVC. 

Tbetekenen dat je accu oud begint te worden en moet worden vervangen.

Als je problemen hebt met je elektrische ramen, portiersloten of stereo-installatie, kan dat te wijten zijn aan een defecte verbinding in het elektrische systeem van je auto – wat kan worden veroorzaakt door een slechte accukabel of gecorrodeerde polen. Laat deze problemen nakijken door een monteur om schade aan andere onderdelen van het elektrische systeem van je auto te voorkomen.

Als je deze tips volgt, kun je de levensduur van je accu verlengen en veelvoorkomende problemen voorkomen. Houd deze informatie dus in gedachten als je de volgende keer te maken krijgt met een lege accu – het kan je op de lange duur een hoop gedoe en geld besparen!

Weet je wat voor soort accu je in je auto hebt? Weet je hoe je ervoor moet zorgen en hoe je de levensduur ervan kunt verlengen? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over jouw accu. We zullen het hebben over de verschillende soorten accu’s, hoe je ze moet onderhouden en hoe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *