Waarom het kopen van speciaal openhaardhout belangrijk is

U heeft net een huis gekocht met een open haard. Of misschien heeft u al aan tijd een open haard, maar heeft u nooit echt nagedacht over wat voor hout u in die open haard verbrand. Veel mensen denken dat elk oud hout volstaat, maar dat zeker is niet het geval. Als u uw open haard in goede conditie wilt houden en ongelukken wilt voorkomen, moet u speciaal openhaardhout kopen. In dit blogbericht bespreken we waarom het belangrijk is om speciaal hout te kopen dat bedoeld is voor in de open haard voor uw eigen veiligheid en voor de levensduur van uw open haard. 

Wat voor hout moet u verbranden in een open haard?

Het antwoord op die vraag lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn veel verschillende houtsoorten, en elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Dus, welke houtsoort moet u verbranden in uw open haard?

De beste houtsoort om in een open haard te branden is hardhout. Hardhout bestaat uit dichte vezels die langdurige vlammen creëren. Ze produceren ook meer warmte dan andere houtsoorten, dus ze zijn perfect voor het verwarmen van uw huis tijdens de wintermaanden.

Maar niet alle soorten hardhout zijn gelijk. Sommige houtsoorten, zoals eiken en esdoorn, produceren meer warmte dan andere. Als u het meeste uit uw brandhout wilt halen, moet u een houtsoort kiezen die bekend staat om zijn warmte-producerende kwaliteiten.

Naast het soort hout dat u gebruikt, is het ook belangrijk dat het hout op de juiste manier bewerkt is. Het moet gedroogd worden met een specifieke techniek om er zeker van te zijn dat het goed brandt en niet teveel rook veroorzaakt, want dit kan schadelijk zijn als u het inademt. 

De gevaren van het verkeerde hout gebruiken in uw openhaard

In eerste instantie lijkt het misschien niet zo belangrijk wat voor soort hout u gebruikt in uw openhaard, maar dit is zeker wel van belang. Dit zijn de risico’s die u loopt als u niet oplet welk soort hout u gebruikt;

  • Het vuur zal niet zo heet branden, en u zult niet genoeg warmte kunnen genereren om uw huis te verwarmen
  • De haard kan verstopt raken met roet en ander vuil, wat een gevaarlijke schoorsteenbrand kan veroorzaken
  • U zou de bekleding van uw open haard kunnen beschadigen, wat kan leiden tot een dure reparaties
  • U zou zelfs een huisbrand kunnen veroorzaken door het verkeerde soort hout te gebruiken in uw open haard!

Om deze risico’s te vermijden, is het belangrijk dat u het juiste openhaardhout kiest. U moet er ook voor zorgen dat u uw open haard goed onderhoudt door hem regelmatig te laten schoonmaken en minstens één keer per jaar een inspectie te laten uitvoeren. 

U heeft net een huis gekocht met een open haard. Of misschien heeft u al aan tijd een open haard, maar heeft u nooit echt nagedacht over wat voor hout u in die open haard verbrand. Veel mensen denken dat elk oud hout volstaat, maar dat zeker is niet het geval. Als u uw open…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *